Doporučujeme vyhnout se této ingredienciNízký stupeň kvality, kontroverzní nebo vágní složka. Obecně je nejlépe se jí vyhnout.. 

Umělé konzervační látky a antioxidantyKonzervační složky jsou látky, přidané ke krmivu ve stadiu výroby za účelem zpomalení znehodnocení krmiva. Mohou pocházet z přírodních zdrojů, jako např. vitamin E (alfa tokoferol) nebo rozmarýnový olej, tak mohou být syntetizovány chemicky. Mezi nejdůležitější konzervační látky patří antioxidanty. Mají za úkol zpomalit oxidační procesy, které způsobují oxidaci, tedy žluknutí tuků. Při nesprávném skladování krmiv je tento proces urychlen a v krmivu může být tuk žluklý i přesto, že neuplynula doba použitelnosti.

Umělé konzervační látky prokázaly svůj nepříznivý vliv na zdraví organismu. Např. E324 (ethoxyquin, emulgátor) způsobuje alergie, kožní problémy, poruchy chování, E320 a E321 (BHA a BHT), používané jako antioxidanty, stabilizátory a dochucovadla mají kancerogenní účinek (vyvolávají vznik rakovinného bujení), E202 (sorbát draselný) dráždí oči, kůži a dýchací cesty.

Pokud krmivo obsahuje umělé konzervanty, je výrobce vždy povinen to uvést na obalu. Bohužel se mohou skrývat pod zdánlivě nevinnými názvy, jako „konzervanty“, EU povolené konzervační látky“, „dobarveno“, „aromatizováno“… Někdy nemusí být konzervanty uvedené v seznamu hlavních složek, ale až na konci seznamu analytických složek.

Doporučujeme vybírat krmivo, na kterém je výslovně uvedeno, že neobsahuje umělé konzervanty ani barviva, případně je uvedeno, že obsahuje pouze přírodní konzervační látky.

Lexikon surovin / Umělé konzervační látky a antioxidanty
3 (60%) 4 návštěvníků hodnotilo krmivo

Je pro vás tato informace užitečná? 11

Publikováno v: Přísady