1. Home
  2. /
  3. Články
  4. /
  5. Jak vybrat správné granule pro psa v 8 krocích

Jak vybrat správné granule pro psa v 8 krocích

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Jak vybrat správné granule pro psa se může zdát složitým problémem. V devadesáti osmi procentech všech případů je to však jednoduchý proces u kterého stačí použít zdravý „selský“ rozum a několik prostých pravidel. Mějme však vždy na paměti neexistuje nic jako nejlepší krmivo pro všechny psy. Každý pes je živý tvor, naprosto jedinečný, proto je k němu takto třeba přistupovat.

Ještě než se pustíme do výběru těch správných granulí si ujasněme co je vlastně pes zač, kde se tu vzal a jaké má výživové priority.

co je vlastně pes zač, kde se tu vzal a jaké má výživové priority

To, že je pes domácí přímým potomkem vlka je všeobecně známo. Ovšem pes je následníkem vývojové větve, která již není pouhým masožravcem tak jako její přímý příbuzný vlk. U psa geny mutovaly a genetická mutace způsobila, že se u psů mnohonásobně zmnožily geny odpovídající za tvorbu enzymu amylázy, který štěpí škrob. Další enzym (maltáza) zodpovědný za rozklad škrobů je zase vlivem genetické mutace prodloužený, má podobnou délku jako u býložravců. To vše znamená, že pes je sice stále masožravec (to potvrzuje například krátké střevo, které mají býložravci podstatně delší), ale dokáže trávit i škrobovou potravu. Dle odborné veřejnosti je schopnost trávit škrob pravděpodobně tím rozdílovým faktorem, který umožnil soužití člověka se psem tak jak jej známe dnes.

Pes je tedy vlku velmi blízký. však dnes již rozdílné zažívání, které mu umožňuje trávit podstatně pestřejší stravu než tomu je u vlka.

Co tedy musí obsahovat vyvážená a pestrá strava, která udrží Vašeho psa v kondici a zdravého?

  1. Maso – zdroj stavebních kamenů organizmu živočišných bílkovin:
    čerstvé, sušené, masovou moučku, hydrolyzované živočišné bílkoviny (vždy musí mít definovaný zdroj – hovězí, kuřecí atp…)
  2. Přílohu – zdroj rychlé energie (sacharidů), rostlinných bílkovin a vlákniny
    obiloviny, brambory, luštěniny
  3. Tuky – zdroj hlavní energie

Pokud receptura obsahuje i ovoce, zeleninu, bylinky nebo různé druhy olejů je to pro její pestrost a zdravotní přínos vždy pozitivní.

 

1. Věk psa

Jako první kritérium výběru suchého krmiva je třeba zvážit věk psa. Proč? Protože požadavky na vývoj organismu jsou u štěněte výrazně odlišné oproti pejskovi v seniorském věku, který neroste, ale potřebuje více bílkovin a méně tuku.

Nepodceňujme věk psa při výběru granulí. Můžeme tím předejít zdravotním problémům v budoucnu.

Jak tedy definujeme stáří psa:

  1. Štěně – zvýšené nároky na kvalitu a vydatnost stravy
    1. malá plemena do 12 měsíců
    2. střední plemena do 16 měsíců
    3. velká a obří plemena do 24 měsíců
  2. Dospělý – běžné nároky na výživu
  3. Senior – zvláštní požadavky na výživu
    1. malá plemena od 9 let
    2. střední plemena od 8 let
    3. velká plemena od 7-8 let
    4. obří plemena od 6 let

 

2. Velikost plemene

Velikost plemene je při výběru suchého krmiva druhým a neméně důležitým kritériem. Proč? Protože výživové požadavky malé čivavy jsou poměrně výrazně odlišné od toho co potřebuje tělo vlkodava. Zatímco čivavka je velmi energické stvoření, kterému prospěje vyšší množství bílkovin i tuku jako zdroje energie, vlkodav na druhou stranu má výrazně nižší požadavky a stejné množství tuku by se u něj ukládalo do tukové vrstvy a zbytečně by docházelo k náběhu na obezitu.

Nalezení a udržení ideální váhy může výrazně prodloužit život vašeho mazlíčka.
Čtrnáctiletá orientační studie to potvrzuje…
Psi, kteří byli krmeni tak, aby se jejich váha vždy blížila váze ideální, žili o 1,8 roku déle než jejich sourozenci z vrhu s nadváhou.

Jaké základní velikosti plemen rozeznáváme:

  1. malá plemena do 10kg
  2. střední plemena 10kg – 25kg
  3. velká plemena nad 25kg

 

3. Aktivita psa

Aktivita psa je při výběru granulí doplňujícím kritériem. V naprosté většině případů se jedná o to, abychom svému chlupáči dali krmivo s tím správným energetickým obsahem. Tedy množství tuku, které receptura obsahuje by mělo odpovídat energetickému výdeji.

Jak vypadá rozdělení dle aktivity psa v praxi.

  1. Aktivní – pracovní psi
    Všichni ti kteří mají nadstardardní množství pohybu. Potřebují jak více tuku pro energii na celý den, ale i vyšší množství bílkovin pro efektivní regeneraci
  2. Březí a kojící feny
    Fenka při výživě ať již nenarozených a nebo již narozených štěňátek potřebuje stejně vydatnou a energeticky vhodnou stravu jako je ta štěněcí
  3. Obézní psi
    Zde máme přesný opak toho co potřebuje pes aktivní. Samozřejmě krom zvýšeného pohybu a úpravy krmné dávky potřebuje obézní pejsek i granule z výrazně nižším obsahem tuku než je průměr – 7%-12% podle stupně obezity
  4. Sterilizovaní psi
    Kastrace se velmi často projeví i na změně metabolismu psa. Proto je dobré, krom vydatnějšího pohybu a úpravy krmné dávky zařadit i krmivo s nižším obsahem tuku – 10%-13%

 

4. Zdravotní nebo výživové dispozice psa

Zdravotní či výživové dispozice jsou při výběru granulí pro psa doplňkovým kritériem, které využijeme pouze v okamžiku, kdy má náš pejsek speciální požadavky na výživu.

Co můžeme považovat za zdravotní či výživové omezení.

  1. Alergičtí psi
    Alergie se převážně projevuje nepřiměřenou reakcí organismu na podnět přicházející zvenčí. Ve výživě jde o reakci na některou ze surovin, která se nachází ve stravě. Víme-li, že máme alergického psa je nezbytné se alergizující surovině vyhnout a hledat v recepturách, které ji neobsahují. Krmiva, která neobsahují obecně známe alergizující suroviny mají obecný přívlastek Hypoalergenní.
  2. Citlivé zažívání
    Důvodů pro citlivé zažívání může být mnoho. Vnějšími projevy jsou většinou zvracení, nadýmání, zvýšená plynatost. Obecný přívlastek krmiv jež jsou vhodná pro citlivé zažívání je Senzitivní.

5. Granule pro psa podle výrobního postupu

Druh granule podle výrobního procesu je dalším z doplňkových kritérií při výběru suchého krmiva pro psy. Proč je to důležité? Protože granule vyrobené různými výrobními procesy mají sami o sobě různé vlastnosti. Věříme, že je důležité, aby o těchto rozdílech byl zákazník informován.

Jaké jsou druhy výroby suchých krmiv pro psy.

  1. extrudované krmivo
    Veškeré suroviny jsou namlety na jemný prášek a procházejí strojem, který se jmenuje extrudér. Tam za tlaku vyššího než je atmosferický, při teplotách v určitých fázích přesahujících 130C dojde k procesu spojení všech surovin do tvaru granule. Následně granule prochází nástřikem vitamínů, minerálů a případně příchutí. Na konci se granule zchladí a zabalí.
    Extrudérů je pochopitelně mnoho typů a podle toho, který je pro výrobu použit následná granule tu více tu méně nasáká tekutinu a v žaludku psa bobtná čímž může zatěžovat jeho zažívání. Dochází ke zvýšené plynatosti.

  2. pečené krmivo
    Všechny suroviny se namelou nahrubo a umíchají na těsto. Těsto se nalije do formy a prochází v horkovzdušné troubě procesem pečení, kdy teplota nepřekračuje 90 Následně dochází k sušení vyrobených granulí. Na konci se granule zchladí a zabalí.
    Jakmile granule projde do žaludku rozpadne se na základní suroviny a nezatěžuje zbytečně zažívání. Pečené krmivo nebobtná.
    Vzhledem k tomu, že jde o výrazně pomalejší výrobní proces než u extruze není natolik komerčně zajímavý a věnuje se mu na celém světě jen něco okolo 10 výrobců. Jde tedy o alternativní způsob výroby.

  3. lisované krmivo
    Všechny komponenty se smíchají, přidá se pojidlo a protlačí se přes trubkové koncovky lisovacího stroje. Často se mylně uvádí lisování za studena. Ovšem již z principu tlak lisu teplo vytváří a proto je lisování za studena logický nesmysl. Následně dochází k sušení vyrobených granulí. Na konci se pelety zchladí a zabalí.
    Jde také o velice pomalý výrobní postup.

6. Možné alergie a jak je krmivem řešit

Jak jsme si již pověděli hypoalergenní krmivo jsou receptury, které neobsahují známé suroviny, které vyvolávají přehnanou reakci organismu tedy alergii. Je nutné si říci, že alergií je velké množství a vyvolat alergii umí téměř kterákoli surovina. Budeme se věnovat pouze obecně známým, v běžné psí populaci nejvíce rozšířeným alergizujícím surovinám.

Pokud váš pes vykazuje příznaky alergie nechte jej otestovat veterinářem. Jen test vám ukáže nač konkrétně je alergický.

Jako prevence je dobré vždy po několika měsících obměnit recepturu. Hlavní změna by měla spočívat v obměně primární masové složky (např. kuřecí – jehněčí – rybí – kuřecí). Také primární přílohu není od věci změnit (např. pšenice – brambor – hrách – pšenice)

Nejvýrazněji alergizující suroviny v krmivech.

  1. pšeničný lepek
  2. sója
  3. kukuřičný gluten
  4. kuřecí maso
  5. mléko a mléčné výrobky

7. Velikost balení

Velikost balení patří mezi okrajová a neprávem opomíjená kritéria výběru suchého krmiva pro psy. Většina granulí vydrží v otevřeném balení minimálně 30 dnů. A měsíc je právě tím časovým obdobím, které bychom při výběru velikosti balení měli zohlednit. Více než 90% krmiv totiž užívá při výrobě závěrečný nástřik jehož součástí jsou i oleje a oleje jak známo mají tendenci v nechráněném prostředí žluknout a tím krmivo znehodnocovat.

Co zohlednit při výběru velikosti balení suchého krmiva.

  1. Množství krmiva, které pes zkrmí během 30 dnů
  2. Velikost psa
  3. Možnosti skladování otevřeného

8. Zdravý pes

Zdravý pes by měl být tím nejdůležitějším kritériem při výběru granulí. Dejte vždy pozor v supermarketu, když uvidíte supervýhodnou nabídku desetikilového pytle za 200Kč. Já vím je to opravdu výborná cena. Položte si však otázku. Čeho jeden kilogram dnes stojí dvacet korun. Chleba? Mouky? Brambor? To jistě ne. Nejspíše tak zametený prach kolem nějakého stroje na kvalitnější granule bude mít tu hodnotu. Přeci nechcete svého psího kamaráda doslova umučit hlady krmivem, které nemá žádné výživové hodnoty a jehož složení není ani na udržitelnosti základních životních potřeb.

Psa si vždy pořizujeme velikého tak, jak umožňuje naše peněženka a ne nemám na mysli kupní cenu. Mám na mysli kvalitní krmivo, kvalitní veterinářskou péči a plnohodnotný psí život. Myslete na to prosím vždy, když si pořizujete nového psího kamaráda.

Chcete-li můžete jít ještě o krok dál a dát domov opuštěnému či týranému pejskovi. Pořízení vás nebude stát téměř nic a veškeré náklady půjdou na jeho každodenní plnou misku, veterináře a lásku, kterou mu můžete dát. Věřte, že vám milionkrát vrátí. Nevíte-li kam se obrátit vřele doporučuji neziskovou organizaci – Pes nejvěrnější přítel: http://www.pesnejvernejsipritel.cz/

Radce psiho krmiva

Radce psiho krmiva

Co vy na to?​

Přidejte se k nám

Granule pro psy
Kvalitní granule pro pejsky.

Pamlsky pro psy
Namixuj si vlastní balíček pamlsků pro psy. Nakup co pejskovi chutná.

Rádce Ubytování pro Psy.cz
Hledáte ubytování pro sebe a svého milovaného psa na cestách? Zde …

Inzerujte zde!
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

Scroll to Top

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Cookie je krátký textový soubor, který navštívená webová stránka odešle do prohlížeče. Umožňuje webu zaznamenat informace o vaší návštěvě, například preferovaný jazyk a další nastavení. Příští návštěva stránek tak může být snazší a produktivnější. Soubory cookie jsou důležité. Bez nich by procházení webu bylo mnohem složitější. Soubory cookie slouží k celé řadě účelů. Používáme je například k ukládání vašich nastavení bezpečného vyhledávání, k výběru relevantních reklam, ke sledování počtu návštěvníků na stránce, k usnadnění registrace nových služeb a k ochraně vašich dat. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" nebo pokračováním návštěvy tohoto webu nám k jejich ukládání dáváte povolení.

Zavřít